Wat is
vliegangst?
Wie heeft er
last van?
Wat kun je
er aan doen?
Vliegangst?
Test jezelf!
Wie heeft er last van?
Vliegangst komt veel voor. Ongeveer 3.000.000 Nederlanders hebben er last van. Een kwart van hen heeft nooit gevlogen en is ook niet van plan dat ooit te doen.
Lees verder
Vliegangsthulp
Wat kun je er aan doen?
Voor vliegangst zijn een aantal kortdurende trainingsmethoden ontwikkeld. Dankzij onderzoek vliegen 9 van de 10 vliegangstigen na een training weer met succes.
Lees verder
VLieganst test
Test uzelf!
Moeite met vliegen? Of denkt u dat u last van vliegangst hebt? Test u zelf nu direct online.
Lees verder
VLieganst Fearfighters EO TV
Op TV
In de EO Serie Fearfighters gaan kandidaten de ultieme strijd aan tegen hun angst. Zo ook een aflevering over vliegangst.
Lees verder
Zonder angst was de mensheid
misschien al uitgestorven
Angst is een beschermings- mechanisme. Door het hele dierenrijk heen zie je bij angst een drietal reacties: vluchten, vechten, of verstijven. Bij angst wordt het lichaam voorbereid op actie. De hormonen gieren door je keel, zogezegd. Op de rand van een smal bergpaadje, of oog in oog met een roofdier, zijn dit zeer adekwate reacties, die levensreddend kunnen zijn. Angst is dus een overlevingsmechanisme. Zonder angst was de mensheid misschien al uitgestorven. Ronduit onhandig wordt dit mechanisme, als je niet meer een roltrap opdurft, of niet rustig je toilet kunt afsluiten. We spreken dan van een fobie, een ongefundeerde angst voor bepaalde situaties of gebeurtenissen.

Mensen met vliegangst functioneren op allerlei terreinen uitstekend. Ze begrijpen vaak zelf niet waarom ze zo bang zijn of waarom ze zich er niet overheen kunnen zetten. Mensen met vliegangst voelen zich vaak alleen staan, ook geïsoleerd. Hun omgeving reageert er lacherig,onbegrijpend of soms zelfs ronduit agressief op.

"Als een motor uitvalt, storten we neer"
Mensen met angst in een vliegsituatie hebben vaak angsten als HOOGTEVREES, ANGST VOOR KLEINE RUIMTEN en PANIEK. Vaak hebben ze verkeerde ideeën over luchtvaart en vliegtuigen, zoals "Als een motor uitvalt, storten we neer". Misschien ken je uit eigen ervaring de spanning en angst voor een schijnbaar onafwendbare ramp. Vaak gaat de angst gepaard met zweten, trillen, hartkloppingen, duizeligheid en soms ook benauwdheid. Bij paniek hebben ze vaak maar één gedachte: "IK WIL ERUIT!" Een ander probleem hebben mensen die gewend zijn om situaties onder CONTROLE te hebben. Passagiers moeten in een vliegtuig de controle overlaten aan de bemanning. De angst gaat dan samen met gedachten als "wat is dat voor geluid?" en "Ze zullen toch niet vergeten om voldoende brandstof te tanken?" De angst is voor veel mensen gekoppeld aan bepaalde delen van de vlucht, zoals de start of de daalvlucht, het vliegen op hoogte en TURBULENTIE. Anderen blijven de hele vlucht alert, beducht op naderend onheil. De angst kan zijn schaduw ver vooruit werpen, dan begint de angst al bij het DENKEN aan een vliegreis, vaak gepaard met slaapklachten. Ook een overvliegend vliegtuig kan bij sommige mensen angst oproepen. De spanning kan zo hoog oplopen dat na de landing UITPUTTING optreedt, waar de vliegangstige nog dagen last van heeft. Zo wordt een zakenreis vaak ineffectief, en wordt vakantieplezier onnodig verkort.