Wat is
vliegangst?
Wie heeft er
last van?
Wat kun je
er aan doen?
Vliegangst?
Test jezelf!
Wat is vliegangst?
Angst is een beschermings- mechanisme. Bij angst wordt het lichaam voorbereid op actie. De hormonen gieren door je keel, zogezegd.
Lees verder
Vliegangsthulp
Wat kun je er aan doen?
Voor vliegangst zijn een aantal kortdurende trainingsmethoden ontwikkeld. Dankzij onderzoek vliegen 9 van de 10 vliegangstigen na een training weer met succes.
Lees verder
VLieganst test
Test uzelf!
Moeite met vliegen? Of denkt u dat u last van vliegangst hebt? Test u zelf nu direct online.
Lees verder
Wie heeft er last van vliegangst?
Vliegangst komt veel voor. Ongeveer 3.000.000 Nederlanders hebben er last van. Een kwart van hen heeft nooit gevlogen en is ook niet van plan dat ooit te doen. Nog eens een kwart is gestopt met vliegen als gevolg van angst en spanning. De helft vliegt wel, zij het met spanning.

Angst en spanning zijn twee kanten van één medaille. Angst leidt tot spanning, en die leidt tot meer angst, wat weer tot meer spanning leidt, enzovoort. Door de spanning gaan we anders, vaak sneller ademhalen. Hierdoor verandert weer de hartslag, dit kan opnieuw de angst vergroten. Paniek komt voor veel mensen als donderslag bij heldere hemel. Ze denken dat ze doodgaan, of gek worden. Gezien de intensiteit van de sensaties is dit niet verwonderlijk. Vaak zijn ze al langere tijd gespannen, maar hebben daar geen aandacht aan besteed. Paniek is niet gevaarlijk, maar wel erg beangstigend. De ervaringen lopen uiteen van benauwd, trillen, wazig zien, sensaties in de hersenen, een koepel om je heen voelen, geen contact met de buitenwereld meer maken. Deze ervaring is vaak zo negatief, dat mensen bang worden het nog eens te krijgen. Zo ontstaat de angst voor de angst: mensen vermijden bepaalde situaties (bijvoorbeeld een luchtreis) omdat ze bang zijn dat ze het weer krijgen.