Ontspannen
vliegen
Tips voor
veilig vliegen
Uw rechten
als passagier
Tips voor
(hand)bagage
Tips voor ontspannen vliegen
Om optimaal te kunnen genieten van uw vlucht en (veelal) uw vakantie, is het belangrijk om met enkele aandachtspunten rekening te houden. We hebben deze punten voor u op deze pagina samengesteld.
Drink geen caffe´ne
Laat koffie, thee, cola, chocolade staan voor de vlucht tot na de landing. Enkele bevatten alle caffe´ne. De effecten van caffe´ne lijken op angst: een snellere hartslag, trillen, opwinding. Zo blijf je aan boord meer ontspannen! Bovendien zorgen koffie en thee voor een uitdrogend effect.
Druk
Sommige mensen hebben bij stijgen en dalen last van oorpijn. De druk in een vliegtuigcabine is vergelijkbaar met de druk op 1800 meter, zeg maar een kleine berg. De pijn ontstaat wanneer de druk in holten binnen in de schedel niet snel genoeg afneemt (bij het stijgen) of toeneemt (bij het dalen). Door tijdens start en landing kauwgum te kauwen heb je minder last. Ook kunt u regelmatig slikken waardoor uw oren zogeheten 'geklaard' worden. Indien uw verkouden bent kan deze drukop- en afbouw behoorlijk pijnlijk zijn. Gebruik dan spray, om de holten open te maken. Zo blijft vliegen meer ontspannen!

Tips voor veilig vliegen
Vliegen is veilig, veel veiliger dan rijden in het dagelijkse drukke autoverkeer. Desondanks toch enkele tips voor uw eigen veiligheid.
Lees verder
rechten
Wat zijn uw rechten?
Dankzij de Europese Unie (EU) zijn uw rechten op veel gebieden uitgebreid.
Lees verder
handbagage
Bagage
De ene maatschappij is helaas de andere niet. Handbagage en overgewicht, elke maatschappij Ún medewerker past de opgelegde regels op eigen wijze toe.
Lees verder

Drink veel (alcoholvrij)
Op grote hoogte is de lucht vaak erg droog. Neem aan boord daarom regelmatig wat te drinken. Drink liefst dranken zonder koolzuur, door de hoogte kan koolzuur een opgeblazen gevoel geven.
Wees voorzichtig met alcohol
Uiteraard is een drankje op z'n plaatst bij de start van uw vakantie. Wat veel passagiers niet beseffen is dat alcohol een werking heeft die vele malen (3x) sterker is dan op de grond. Het is verstandiger veel niet- alcoholische dranken te drinken aangezien de droge lucht in een vliegtuig uw lichaam eerder 'uitdrogen' dan op de grond. .
Vermaak jezelf!
Maak het jezelf naar je zin aan boord, door je eigen muziek mee te nemen, een goed boek te lezen, of een praatje te maken met anderen. Zoek afleiding door iemand een kaartje te schrijven, puzzels te maken of spelletjes te doen (kan ook op de laptop)..
Nicorette
Deze tips is speciaal voor mensen die roken: haal bij de drogist een pak Nicorette Microtab of zuigtabletten van Nicotinel. Zorg dat je geregeld een dosis nicotine binnenkrijgt en wacht niet tot je trek krijgt om te roken, je nicotinespiegel wordt niet zo snel opgebouwd als door het roken van een sigaret. Een aantal luchtvaartmaatschappijen heeft nicotinekauwgum of -pleisters aan boord, maar je moet er om vragen.
Contactlenzen
Dragers van contactlenzen wordt veelal geadviseerd deze voor de vlucht uit te doen. Door de droge lucht kunnen uw ogen minder vochtig zijn dan op de grond met als resultaat pijnlijke / geirriteerde ogen.