Ontspannen
vliegen
Tips voor
veilig vliegen
Uw rechten
als passagier
Tips voor
(hand)bagage
Tips voor veilig vliegen
Vliegen is veilig, veel veiliger dan rijden in het dagelijkse drukke autoverkeer. U kunt zelf bijdragen aan uw eigen veiligheid en die van uw medepassagiers. Lees onze tips op deze pagina voor uw eigen veiligheid.
Ontspannen vliegen
Om optimaal te kunnen genieten van uw vlucht en (veelal) uw vakantie, is het belangrijk om met enkele aandachtspunten rekening te houden.
Lees verder
rechten
Wat zijn uw rechten?
Dankzij de Europese Unie (EU) zijn uw rechten op veel gebieden uitgebreid.
Lees verder
handbagage
Bagage
De ene maatschappij is helaas de andere niet. Handbagage en overgewicht, elke maatschappij Ún medewerker past de opgelegde regels op eigen wijze toe.
Lees verder

Volg instructies van cabinepersoneel
Ondanks dat het service-niveau per maatschappij en zelfs per cabinemedewerker kan verschillen hebben zij allen een grote overeenkomst. Cabine- personeel is er namelijk in eerste instantie voor uw veiligheid. Zij zijn getraind in veiligheids- situaties en weten wat zij in noodgevallen moeten doen. Het is raadzaam instructies voor en tijdens de vlucht te volgen. Het niet volgen van instructies brengt niet alleen uw eigen veiligheid (en in geval van noodgeval uw leven) in gevaar maar ook dat van uw medepassagiers en personeel.

Safety Card en veiligheidsinstructies
De meeste passagiers zijn bekend met vliegen en mogen buigen over vele vliegervaringen, toch is het verstandig op te letten bij de veiligheidsinstructies welke door het personeel worden gegeven of de veiligheidsvideo die voor de start wordt getoond. Niet in elk vliegtuig zitten de nooduitgangen op dezelfde plek en niet elke maatschappij hanteert eenzelfde stoelindeling ook al wordt er met hetzelfde vliegtuig gevlogen. In een met rook gevulde cabine blijft het immers moeilijk zoeken naar nooduitgangen en uw zwemvest. Ook al blijft de kans gelukkig klein dat u betrokken bent bij een incident, wees altijd preventief! Nooduitgangen en procedures in geval van incidenten kunt u altijd nalezen op de safety card welke u kunt vinden in de bergruimte van de stoel voor u. Mocht deze niet aanwezig zijn, vraag de bemanning om een exemplaar.

Plaats in het vliegtuig
Ook al is en wordt er veel gespeculeerd over de 'veiligste' plaats in het vliegtuig, in wezen is er geen veiligste plaats. Een vliegtuig dat neerstort en geen behoorlijke noodlanding kan maken heeft veelal een dodelijke afloop voor alle passagiers. Indien er sprake is van een noodlanding waarbij passagiers kans zien om via de nood- uitgangen te ontsnappen, is er afdoende tijd voor alle passagiers om het vliegtuig te verlaten. Indien er sprake is van een buiklanding (d.w.z. zonder wiel- onderstel) is ontsnappen via nooduitgangen pas echt mogelijk wanneer het vliegtuig tot stilstand is gekomen. Een buiklanding brengt groot explosiegevaar met zich mee en beschadigt een vliegtuig vaak dermate ernstig dat een vliegtuig kan 'breken', waarbij de dichtsbijzijnde nooduitgang opeens een stukje verder kan liggen. Uw plaats in het vliegtuig maakt dus niet direct uit voor uw veiligheid.
Plaats bij de nooduitgang
Mocht u bij de check-in verzoeken om een plaats bij een nooduitgang of wordt u daar ongevraagd geplaats, besef dan goed de verantwoordelijkheid die dit met zich meebrengt. Okay, u heeft wellicht wat meer gewenste beenruimte, maar u bent in geval van een incident verplicht de nooddeur op instructies van de bemanning te openen en passagiers te assisteren bij het verlaten van het vliegtuig. Wellicht verstandig om in dit geval toch nog even extra aandacht te besteden aan instructies en de safety card. Veelal zal de bemanning hier u nog extra op attenderen.
Beweeg!
Voorkom eventuele trombose en beweeg regelmatig. Doe oefeningen met voeten, benen en armen of verlaat eenmaal per uur uw plaats voor een korte wandeling door het vliegtuig. Door niet bewegen kan er in uw benen een bloedprop ontstaan, welke bij latere beweging (b.v. verlaten van het vliegtuig) richting hart of hersenen kan schieten, met mogelijk dodelijke afloop. Beweging voorkomt dit. Leg ook niet uw benen over elkaar of over een leuning, dit kan uw bloedvaten afknellen met trombose gevaar.
Gordel om!
Na de start gaat veelal binnen 10 minuten het lampje "stoelriemen" vast uit. Toch raden wij u aan gedurende de vlucht uw gordel om te houden. Plotselinge turbulentie of daling kan u enigszins uit uw stoel brengen. Zeker wanneer u gaat slapen raden wij u aan uw gordel om te houden.
Stil is stil
U wordt verzocht op uw stoel te blijven zitten totdat de bemanning aangeeft dat uw stoelriemen los kunnen en u uw plaats mag verlaten. Dit is veelal pas het geval als het vliegtuig compleet tot stilstand is gekomen. Houd u aan deze regels. U mag dan wel als een van de eerste het vliegtuig hebben verlaten, maar als u enkele minuten later vele minuten moet wachten op uw bagage is deze 'haast' onnodig geweest. Indien u belangrijke reden heeft het vliegtuig te verlaten, bijvoorbeeld bij een transfer / doorvlucht, vraag de bemanning of u voor landing kan wisselen met een passagier op een van de eerste stoelrijen. De bemanning ziet veelal de noodzaak hiervan in en voldoet aan uw verzoek.