Ontspannen
vliegen
Tips voor
veilig vliegen
Uw rechten
als passagier
Tips voor
(hand)bagage
Ontspannen vliegen
Om optimaal te kunnen genieten van uw vlucht en (veelal) uw vakantie, is het belangrijk om met enkele aandachtspunten rekening te houden.
Lees verder
rechten
Wat zijn uw rechten?
Dankzij de Europese Unie (EU) zijn uw rechten op veel gebieden uitgebreid.
Lees verder
Tips voor veilig vliegen
Vliegen is veilig, veel veiliger dan rijden in het dagelijkse drukke autoverkeer. Desondanks toch enkele tips voor uw eigen veiligheid.
Lees verder
Kilo's
Ook al zijn er verschillen per maatschappij, kunnen wij de volgende indicaties geven: Economy passagiers (vanaf 2 jaar) mogen 20 kilo bagage kostenloos meenemen. Kinderen jonger dan 2 jaar 10 kilo. Business Class passagiers mogen veelal 30 kilo meenemen op reis. Reist u naar de VS of naar Canada dan mag u maximaal 2 bagagestukken meenemen, met een maximale afmeting van 158 cm (l + b + h) en een maximaal gewicht van 23 kg (businessclass 32 kg).. Heeft u meer bagage dan bestaat de kans dat uw vliegtuigmaatschappij u hiervoor een toeslag in rekening brengt. Dit verschilt uiteraard per maatschappij en is zeker afhankelijk van de persoon die u incheckt!

Handbagage
Bij bijna elke maatschappij mag u EEN stuks handbagage meenemen met de afmetingen 55 x 35 x 25 cm en met een maximaal gewicht van 8 kg.

Europese regelgeving
Vanaf 6 november 2006 gelden er voor alle vliegtuigpassagiers binnen de Europese Unie (EU) nieuwe regels voor wat mee mag in de handbagage. Vloeistoffen, gels en spuitbussen mogen alleen in kleine hoeveelheden (max. 100 ml per stuk) én op de juiste manier verpakt in de handbagage worden meegenomen. Dit geldt voor alle passagiers die vertrekken van, of overstappen op, een luchthaven binnen de Europese Unie, de EEA en Zwitserland!! (De EEA landen zijn Noorwegen, IJsland, Liechtenstein.) De nieuwe regels gelden voor vloeistoffen zoals water en andere consumptiedranken, maar ook voor gels, pasta's, lotions en de inhoud van spuitbussen. Hieronder vallen dus ook toiletartikelen zoals tandpasta, scheerzeep, haargel, lipgloss, gezichtscrèmes, mascara en vloeibare lippenbalsems.

Dit zijn de regels voor vloeistoffen in uw handbagage:
1. Vloeistoffen en gels mogen alleen worden meegenomen in verpakkingen van maximaal 100 milliliter.
2. De verpakkingen moeten worden meegenomen in een doorzichtige plastic zak.
3. Per passagier mag maar één doorzichtige plastic zak worden meegenomen.
4. De inhoud van de doorzichtige plastic zak mag niet groter zijn dan 1 liter.
5. De doorzichtige plastic zak moet hersluitbaar zijn

Uitzonderingen
Op de regels gelden twee uitzonderingen:
1. babyvoeding voor gebruik tijdens de vlucht
2. medicijnen voor gebruik tijdens de vlucht


Aankopen in taxfreewinkels op de luchthaven
• Als u tijdens uw reis op een EU-luchthaven overstapt, moet de winkelier uw aankopen in een zak verpakken. Deze zak zal worden verzegeld en dient tijdens de gehele reis verzegeld te blijven. Bij deze zak dient een aankoopbewijs te kunnen worden overlegd; tijdens uw overstap zal dit bij de beveiligingscontrole gecontroleerd worden. • Als u uw aankopen hebt gedaan op een luchthaven buiten de Europese Unie en u stapt over naar een EU-land, mag u uw aankopen niet meenemen op uw aansluitende vlucht. Deze aankopen zullen u worden afgenomen.

Aankopen aan boord
Als uw aankopen zijn gedaan aan boord van een vliegtuig van een Europese luchtvaartmaatschappij dat is vertrokken van een luchthaven buiten een van de EU-landen, zullen deze bij een overstap in een EU-land worden geaccepteerd zolang ze zijn verpakt in een verzegelde plastic zak en een bijbehorend aankoopbewijs overlegd kan worden.

Inhoud handbagage apart aanbieden
Bij de handbagagecontrole moet u alle vloeistoffen apart voor screening aanbieden. Alle vloeistofverpakkingen moeten in de doorzichtige plastic zak zijn verzameld en de zak moet gemakkelijk te sluiten zijn. Jassen, colbertjes en grote elektrische apparaten zoals laptops moeten ook apart worden aangeboden bij de handbagagecontrole.